Arginina.
L-arginina zaliczana jest do aminokwasów warunkowo niezbędnych. Ludzki organizm może sam ją wytwarzać, jednak w niektórych stanach synteza L-argininy może być niewystarczająca dla pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten aminokwas.
Jaka jest rola L-argininy w organizmie?
L-arginina jest aminokwasem, który jest niezbędny w dwóch cyklach regulacyjnych organizmu- w cyklu mocznikowym oraz w syntezie tlenku azotu, który poprawia krążenie zwiększając objętość naczyń i zmniejszając lepkość ścian naczyń oraz chroni przed zawałem serca i udarem mózgu;
może mieć potencjalne zastosowanie przy m.in: nadciśnieniu płucnym, miażdżycy tętnic kończyn dolnych, czy niewydolności krążenia;
pobudza układ odpornościowy;
przyśpiesza gojenie się ran;
zwiększa ilość plemników w spermie;
reguluje wydzielanie hormonów;
może pomagać mężczyznom z zaburzeniami erekcji.
Zawartość L-argininy w żywności (g/100g):
żelatyna (6,4g/100g);
pestki dyni (3,5g/100g);
orzeszki ziemne (3,2g/100g);
dziczyzna (2g/100g);
wołowina (1,9g/100g).
Kiedy jesteśmy narażeni na zwiększone ryzyko niedoboru?
niedożywienie/ nieodpowiednia dieta;
miażdżyca tętnic (podwyższone stężenie ADMA);
cukrzyca;
przewlekła niewydolność nerek;
choroby nowotworowe (np. rak piersi, jelita trzustki);
defekty genetyczne (niedobór liazy arginino-bursztynowej);
sepsa;
zabiegi chirurgiczne;
urazy psychiczne;
ciężkie zranienia.
Możliwe objawy niedoboru:
obniżenie masy mięśniowej;
zmniejszenie libido i potencji;
zwiększone stężenie glukozy we krwi;
utrudnione gojenie ran;
zwiększone ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia;
skłonność do infekcji;
obniżona odporność immunologiczna.
Niedobór Argininy możemy uzupełniać poprzez suplementację!
www.prozdrowo.pl
Źródło:
Grober U. "Mikroskładniki odżywcze. Tuning metaboliczny- Profilaktyka- Leczenie., wyd. MedPharm Polska, Wrocław 2010, str. 241-244.