Arginina.

2021-07-02
Arginina.

L-arginina zaliczana jest do aminokwasów warunkowo niezbędnych. Ludzki organizm może sam ją wytwarzać, jednak w niektórych stanach synteza L-argininy może być niewystarczająca dla pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten aminokwas.

Jaka jest rola L-argininy w organizmie?

L-arginina jest aminokwasem, który jest niezbędny w dwóch cyklach regulacyjnych organizmu- w cyklu mocznikowym oraz w syntezie tlenku azotu, który poprawia krążenie zwiększając objętość naczyń i zmniejszając lepkość ścian naczyń oraz chroni przed zawałem serca i udarem mózgu;

 może mieć potencjalne zastosowanie przy m.in: nadciśnieniu płucnym, miażdżycy tętnic kończyn dolnych, czy niewydolności krążenia;

 pobudza układ odpornościowy;

 przyśpiesza gojenie się ran;

 zwiększa ilość plemników w spermie;

reguluje wydzielanie hormonów;

 może pomagać mężczyznom z zaburzeniami erekcji.


Zawartość L-argininy w żywności (g/100g):

żelatyna (6,4g/100g);

 pestki dyni (3,5g/100g);

 orzeszki ziemne (3,2g/100g);

 dziczyzna (2g/100g);

 wołowina (1,9g/100g).


Kiedy jesteśmy narażeni na zwiększone ryzyko niedoboru?

 niedożywienie/ nieodpowiednia dieta;

 miażdżyca tętnic (podwyższone stężenie ADMA);

 cukrzyca;

 przewlekła niewydolność nerek;

 choroby nowotworowe (np. rak piersi, jelita trzustki);

 defekty genetyczne (niedobór liazy arginino-bursztynowej);

 sepsa;

 zabiegi chirurgiczne;

 urazy psychiczne;

 ciężkie zranienia.

Możliwe objawy niedoboru:

 obniżenie masy mięśniowej;

 zmniejszenie libido i potencji;

 zwiększone stężenie glukozy we krwi;

 utrudnione gojenie ran;

 zwiększone ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia;

 skłonność do infekcji;

 obniżona odporność immunologiczna.

 

Niedobór Argininy możemy uzupełniać poprzez suplementację!

www.prozdrowo.pl

 

 Źródło:

Grober U. "Mikroskładniki odżywcze. Tuning metaboliczny- Profilaktyka- Leczenie., wyd. MedPharm Polska, Wrocław 2010, str. 241-244.

 

 

 

 

pixel