Czym są kwasy tłuszczowe Omega-3?
Kwasy tłuszczowe Omega-3 są rodzajem tłuszczu wielonienasyconego. Zalicza się je do grupy niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm nie potrafi samodzielne wyprodukować.
Kwasy Omega-3 musimy samodzielnie dostarczyć z pożywieniem lub w odpowiedni sposób się suplementować.
kwas a-linolenowy (ALA)- występuje w dużych ilościach w produktach roślinnych;
kwas eikozapentaenowy (EPA)- główne jego źródło stanowią ryby, takie jak: makrela, śledź, tuńczyk i łosoś a także wątroba dorsza;
kwas dokozaheksaenowy (DHA) - źródłem są przede wszystkim algi i w niewielkich ilościach ryby żywiące się algami.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu zdrowej kondycji naszego organizmu:
wpływają na prawidłową budowę i funkcję skóry, zapobiegając jej nadmiernemu wysuszeniu i chronią przed uszkodzeniem;
działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, co związane jest z ich działaniem przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym i przeciwmiażdżycowym;
działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne prowadzi do łagodzenia objawów m.in.: reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, astma, łuszczyca, atopia a także innych chorób autoimmunologicznych;
zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi;
obniża stężenie frakcji LDL cholesterolu (czyli "złego" cholesterolu) a podwyższenia frakcji HDL ("dobrego" cholesterolu);
hamowania rozwoju choroby niedokrwiennej serca;
obniżenia ciśnienia tętniczego;
zmniejszenia ryzyka zachorowań na raka;
poprawy nastroju i zmniejszenia ryzyka depresji.
Jeśli jednak ryby jemy rzadko lub ich zwyczajnie nie lubimy, to w takiej sytuacji kwasy tłuszczowe Omega-3 możemy dostarczać do organizmu poprzez odpowiednią suplementację.