Czym są probiotyki? I dlaczego potrzebujesz probiotyków?

Czym są probiotyki? I dlaczego potrzebuję probiotyków?
Mówiąc najprościej, probiotyki to „przyjazne” żywe bakterie i drożdże, które wyścielają przewód pokarmowy. Udokumentowana definicja probiotyków, według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne gospodarzowi”.1 Słowo probiotyk właściwie tłumaczy się jako „dla życia” – łącząc łaciński przyimek „za”, co oznacza „za” z greckim słowem „biotyczny”, co oznacza „życie”.
„Probiotyki” to ogólny termin obejmujący wszystkie różne pożyteczne bakterie, ale każdy szczep lub typ bakterii oferuje wyjątkowe korzyści. Ogólnie rzecz biorąc, probiotyki zapewniają istotne wsparcie dla ogólnego stanu zdrowia. Większość ludzi ma tendencję do negatywnego myślenia o bakteriach, ale probiotyki to coś przeciwnego. Nasze ciała są w symbiozie z tymi mikroorganizmami, co oznacza, że współpracują ze sobą, aby przetrwać. Probiotyki promują zdrowie odpornościowe, trawienne, mózgowe, emocjonalne i nie tylko. Dobre bakterie wytwarzają enzymy, które pomagają zrównoważyć układ trawienny i wspierają zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych.
Szybkie fakty dotyczące probiotyków:
„Probiotyki” to ogólny termin dla pożytecznych bakterii, ale każdy szczep jest badany osobno i oferuje wyjątkowe korzyści. Probiotyki są mierzone w CFU lub jednostkach tworzących kolonie, co jest szacunkową liczbą żywych (żywych) komórek bakteryjnych.
Czy zdajesz sobie sprawę, że prawie 70% twojego układu odpornościowego znajduje się w twoim układzie pokarmowym? To nadaje zupełnie nowe znaczenie „jesteś tym, co jesz!” W rzeczywistości prawie wszystkie systemy organizmu opierają się na zrównoważonym zdrowiu jelit, aby funkcjonować jak najlepiej.
Niestety, wiele aspektów współczesnego życia może wyczerpywać mikrobiom jelitowy. Stres, zanieczyszczenie, przetworzona żywność, brak składników odżywczych i inne czynniki mogą zaburzyć równowagę pożytecznych bakterii w jelitach.4 Uzupełnianie probiotyków w celu ciągłego uzupełniania dobrych bakterii może pomóc w utrzymaniu optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego i utrzymaniu dobrego samopoczucia.
Jaki jest idealny współczynnik bakterii jelitowych?
Niestety nie ma na to jasnej odpowiedzi. Naukowcy nie ustalili, jak wygląda idealna flora jelitowa, ponieważ poszczególne osobniki są bardzo zróżnicowane — tak, nawet zdrowe osoby. Flora jelitowa każdej osoby jest inna, od liczby szczepów w jelitach do całkowitej liczby mikroorganizmów. Jednak według najlepszych szacunków przeciętny zdrowy jelito jest domem dla 100 bilionów mikroorganizmów, w tym ponad 1000 różnych gatunków.
Probiotyki wykraczające poza zdrowie jelit:
Zdrowie jelit jest w centrum uwagi, ale są też inne części ciała, w których rozwijają się przyjazne bakterie. Niektóre przyjazne bakterie żyją tylko w jamie ustnej i pomagają promować zdrowie jamy ustnej! Te przyjazne bakterie jamy ustnej pomagają zrównoważyć inne bakterie, które mogą powodować nieświeży oddech.6 Probiotyki są również ważne dla kobiet. W szczególności szczepy Lactobacilli badano pod kątem ich roli we wspieraniu i utrzymaniu zdrowia pochwy i dróg moczowych. Te szczepy mogą chronić układ moczowo-płciowy poprzez wydalanie biosurfaktantów, które pomagają utrzymać czyste i zdrowe tkanki pochwy.
Źródła żywności probiotyków:
Prawdopodobnie już kojarzysz probiotyki z jogurtem. Jako sfermentowany produkt mleczny, twój ulubiony jogurt może być naturalnym źródłem przyjaznych bakterii, ale tylko wtedy, gdy etykieta zawiera „żywe, aktywne kultury”.
Jogurt nie jest jednak jedynym źródłem probiotyków. Inne niepasteryzowane, sfermentowane produkty mleczne, takie jak kefir, zawierają probiotyki. Niepasteryzowane, sfermentowane warzywa (np. kapusta kiszona lub kimchi) i kombucha również zawierają probiotyki. Zauważasz wzór? Fermentacja umożliwia rozwój przyjaznym bakteriom, dzięki czemu sfermentowana żywność jest oryginalnym źródłem probiotyków odżywiających jelita.
Suplementy probiotyczne i żywność probiotyczna:
Spożywanie sfermentowanej żywności dla korzyści probiotycznych ma swoje ograniczenia. Na przykład, jak zmierzyć, ile dobrych bakterii otrzymujesz? Liczba CFU w porcji sfermentowanej żywności może się różnić w zależności od marki, a nawet partii produktu. I chociaż niektóre marki gwarantują określoną liczbę CFU w każdym opakowaniu, na etykietach żywności nie jest wymagane wymienienie szczepów bakterii, więc nie możesz być do końca pewien, co otrzymujesz. Wiele szczepów bakterii nie zostało jeszcze zbadanych, co utrudnia stwierdzenie, czy duża liczba CFU w żywności jest rzeczywiście korzystna.
Istnieją setki różnych rodzajów szczepów, więc skąd wiesz, na które z nich zwrócić uwagę? Oto spojrzenie na niektóre z najpopularniejszych odmian.
Popularne gatunki i szczepy probiotyczne:
Gatunek Lactobacillus: Najliczniejsze bakterie w jelicie cienkim pochodzą z gatunku Lactobacillus. Wytwarzają laktazę i kwas mlekowy, pomagając rozkładać składniki odżywcze i wspomagając trawienie. L. acidophilus: jeden z najbardziej przebadanych (i najpopularniejszych) szczepów, często spotykany w sfermentowanej żywności i dodawany do jogurtów;
L. acidophilus: wspiera ogólne trawienie, wchłanianie składników odżywczych, zdrowie układu odpornościowego i zdrowie pochwy
L. rhamnosus: popularny wśród podróżnych probiotyk promujący zdrowie układu pokarmowego podczas pobytu za granicą; promuje również zdrowie pochwy i odgrywa ważną rolę w utrzymaniu funkcji odpornościowych, a L. rhamnosus G.G. jest jednym z najlepiej przebadanych szczepów probiotycznych
L. fermentum: wspomaga ogólne trawienie
L. reuteri: wspiera zdrowie układu pokarmowego, jamy ustnej i układu odpornościowego
Gatunek Bifidobacterium: Podobnie jak gatunek Lactobacillus, Bifidobacterium wytwarza kwas mlekowy i pomaga utrzymać zdrową równowagę flory jelitowej. Szczepy tego gatunku wspomagają również funkcjonowanie układu odpornościowego.
B. Bifidum: pomaga promować równowagę bakteryjną i rozkład składników odżywczych
B. lactis: wspomaga zdrowie przewodu pokarmowego i funkcje odpornościowe
B. longum: wspomaga zdrowie układu pokarmowego i funkcje odpornościowe
Saccharomyces Boulardii: pożyteczne drożdże stosowane jako środek probiotyczny wspomagający zdrowie przewodu pokarmowego i często używane przez osoby podróżujące.
Jeśli zdecydujesz się na suplementy probiotyczne, masz większą kontrolę nad tym, jakie szczepy otrzymujesz, ponieważ suplementy probiotyczne będą zawierać listę szczepów i CFU każdego szczepu na opakowaniu.
Inną (potencjalną) wadą polegania na sfermentowanej żywności jest częstotliwość jej spożywania. Na przykład większość badań dotyczących jogurtu lub innych sfermentowanych produktów spożywczych obejmuje uczestników spożywających dwie lub więcej porcji dziennie. Tak więc wiele osób decyduje się na suplementy probiotyczne, aby stale uzupełniać dobre bakterie w jelitach.
Jaka jest magiczna liczba CFU do strzelania? Niestety, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ poszczególne mikrobiomy bardzo się różnią. Zawsze dobrze jest sprawdzić, co zaleci lekarz. Wiele suplementów probiotycznych zawiera ponad 1 miliard CFU, a niektóre nawet 66 miliardów!
Bez względu na to, czy wybierzesz suplement, czy źródło pożywienia do spożycia probiotyków, nie ma wątpliwości, że te przyjazne bakterie są niezbędne dla ogólnego stanu zdrowia. Aby uzyskać więcej informacji na temat probiotyków i zdrowia jelit, zobacz Zaufaj swojemu jelita: Zbuduj zdrowsze jelita za pomocą probiotyków.
ŹRÓDŁO:
https://www.swansonvitamins.com/blog/articles/what-are-probiotics-and-why-do-i-need-probiotics.html