Dlaczego kapsułki oleju rybnego są mętne?

2022-01-24
Dlaczego kapsułki oleju rybnego są mętne?

Być może doświadczyłeś, że Twoje kapsułki żelowe są mętne. Jeśli przechowujesz suplementy w lodówce lub jeśli są dostarczane w chłodne dni, Twoje kapsułki mogą wydawać się mętne.

 

Dlaczego moje oleje rybie mętnieją, gdy są zimne?

Najbardziej podstawowa odpowiedź brzmi: różne rodzaje tłuszczów mają różne temperatury topnienia, co oznacza, że ​​krzepną w różnych temperaturach, nadając im mętny wygląd.

„Kwasy tłuszczowe omega-3 (z których składa się olej rybi) są rodzajem wielonienasyconego tłuszczu” – powiedział Wells. „Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) mają więcej niż jedno wiązanie podwójne i dlatego mają niższą temperaturę topnienia – co oznacza, że ​​pozostają płynne w niższych temperaturach. Nasycone kwasy tłuszczowe nie mają podwójnych wiązań i dlatego mają wyższą temperaturę topnienia – co oznacza, że ​​mogą zestalać się w niższych temperaturach”.

Kiedy olej rybi łączy się w softgel, niewielka ilość tłuszczów nasyconych zestala się w niższej temperaturze, co prowadzi do zmętnienia.


Co robi tłuszcz nasycony w moim oleju rybnym? Czy to jest złe?

Nie! Tłuszcze nasycone występują naturalnie w całych rybach. Jest niezbędny i zapewnia własne korzyści zdrowotne. Niektóre oleje rybne o jakości spożywczej przechodzą proces rafinacji w celu usunięcia zanieczyszczeń, a czasami także tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Ponieważ różne ilości są usuwane, zmętnienie będzie się różnić.

„To normalne, że oleje rybne są mętne w różnym stopniu” – powiedział Wells. „Ważną rzeczą w olejach rybich jest jakość oleju. Wysokiej jakości oleje rybne mogą zawierać różne stopnie naturalnie występujących nasyconych kwasów tłuszczowych, a zmętnienie nie wskazuje na jakość produktu”.


Więc gdzie powinienem przechowywać moje oleje rybne?

Oleje rybne i inne kapsułki żelowe powinny być przechowywane w chłodnym, suchym miejscu, gdzieś pomiędzy 50-70°F. Zazwyczaj odradzamy przechowywanie oleju z ryb w zamrażarce. Niektórzy mogą zalecać chłodzenie w lodówce, ale może to również spowodować, że kapsułki będą kruche i podatne na pękanie i przeciekanie. Najlepiej przeczytać instrukcje na butelce, aby zobaczyć, gdzie producent zaleca przechowywanie.

 

Czy moje inne suplementy mogą stać się mętne?

Tak. Suplementy takie jak witamina D z olejem kokosowym mogą również mętnieć w niskich temperaturach. Tłuszcze są czasami dodawane do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, aby wspomóc wchłanianie. W zależności od rodzaju dodawanego oleju zmętnienie może się różnić.

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego Twoja butelka oleju kokosowego czasami się rozpływa, a czasami twardnieje? To ten sam rodzaj koncepcji. „Tłuszcze nasycone, takie jak olej kokosowy, smalec i masło będą w temperaturze pokojowej stałe lub półstałe” – powiedział Wells. „Tłuszcze jednonasycone (oleje płynne pochodzenia roślinnego), takie jak oliwa z oliwek, olej arachidowy i olej z awokado, mogą stać się półstałe, gdy są przechowywane w lodówce. Oleje wielonienasycone, takie jak olej kukurydziany, olej szafranowy, olej sezamowy i olej sojowy są płynne w temperaturze pokojowej i w lodówce.”


Źródło:

https://www.swansonvitamins.com/blog/articles/why-are-my-fish-oil-supplements-cloudy.html

pixel