Histydyna.
Histydyna zaliczana jest do grupy aminokwasów względnie egzogennych (czyli takich, których organizm nie może sam wytworzyć) mimo, że organizm dorosłego człowieka potrafi ją samodzielnie syntezować.
W przypadku osób w okresie wzrostu histydyna może być syntezowana w niewystarczającej ilości.
W jaki sposób uzupełniać niedobór histydyny? Są dwie drogi: albo odpowiednio zbilansowana dieta albo odpowiednia suplementacja.
Objawy niedoboru histydyny:
uczucie ciągłego zmęczenia;
brak chęci do jakiejkolwiek aktywności fizycznej;
brak energii.
Właściwości histydyny:
zwalcza zmęczenie;
wzmacnia odporność;
chroni przed promieniami UV;
posiada zdolność do usuwania metali ciężkich z organizmu.
Źródła histydyny:
- mięso wieprzowe, drób;
- jaja, mleko, produkty mleczne;
- ryby;
- sezam;
- słonecznik, pestki dyni;
- banany;
- kasza jaglana, kasza gryczana;
- fasola, soja, groch.
Jeśli jednak lepszą formą uzupełnienia niedoboru histydyny jest dla Ciebie suplementacja, zajrzyj koniecznie na -> www.prozdrowo.pl
Wiesz, że istnieje taka choroba jak histydemia? Jest ona wrodzona, a co za tym idzie- uwarunkowana genetycznie. Polega ona na zaburzeniu związanym z prawidłowym wchłanianiem są histydyny. Pacjentom w tej sytuacji zaleca się specjalną dietę oraz kontrolowanie ilości spożywanej histydyny.
Źródło:
-> https://medonet.pl/zdrowie,histydyna---opis---histydyny---zrodla-diety--suplementacja,artykul,1730455.html