Histydyna.

2021-08-04
Histydyna.

Histydyna zaliczana jest do grupy aminokwasów względnie egzogennych (czyli takich, których organizm nie może sam wytworzyć) mimo, że organizm dorosłego człowieka potrafi ją samodzielnie syntezować.


W przypadku osób w okresie wzrostu histydyna może być syntezowana w niewystarczającej ilości.

 

W jaki sposób uzupełniać niedobór histydyny? Są dwie drogi: albo odpowiednio zbilansowana dieta albo odpowiednia suplementacja.


Objawy niedoboru histydyny:

uczucie ciągłego zmęczenia;

 brak chęci do jakiejkolwiek aktywności fizycznej;

 brak energii.


Właściwości histydyny:

zwalcza zmęczenie;

 wzmacnia odporność;

 chroni przed promieniami UV;

 posiada zdolność do usuwania metali ciężkich z organizmu.


Źródła histydyny:

- mięso wieprzowe, drób;

- jaja, mleko, produkty mleczne;

- ryby;

- sezam;

- słonecznik, pestki dyni;

- banany;

kasza jaglana, kasza gryczana;

- fasola, soja, groch.


Jeśli jednak lepszą formą uzupełnienia niedoboru histydyny jest dla Ciebie suplementacja, zajrzyj koniecznie na -> www.prozdrowo.pl


Wiesz, że istnieje taka choroba jak histydemia? Jest ona wrodzona, a co za tym idzie- uwarunkowana genetycznie. Polega ona na zaburzeniu związanym z prawidłowym wchłanianiem są histydyny. Pacjentom w tej sytuacji zaleca się specjalną dietę oraz kontrolowanie ilości spożywanej histydyny.


Źródło:

-> https://medonet.pl/zdrowie,histydyna---opis---histydyny---zrodla-diety--suplementacja,artykul,1730455.html

 

 

 

 

 

 

 

pixel