Ostryż długi, czy wiecie co kryje się pod tą nazwą?

2021-08-03
Ostryż długi, czy wiecie co kryje się pod tą nazwą?

Ostryż długi, wiecie co kryje się pod tą nazwą? Zapewne doskonale znacie taką przyprawę, jak kurkuma? A czy wiecie jakie są jej zdrowotne korzyści?


Ostryż długi (Curcuma longa) jest rośliną z rodziny Imbirowatych, pochodząca z Indii Zachodnich , hodowana jest w wielu krajach azjatyckich.

Z korzenia Ostryżu powstaje aromatyczna przyprawa- kurkuma. Sproszkowany korzeń jest także głównym składnikiem również bardzo znanej przyprawy- curry.

 Najsilniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i żółciopędne.

 Pierwsze prace badawcze opisujące efekty działania kurkuminy na organizmy ludzkie i zwierzęce pojawiły się w latach 70.XX wieku.


Jakie właściwości może mieć kurkuma?

antyoksydacyjne;

 żółciopędne;

 przeciwzapalne;

 może mieć wpływ na zapalenie stawów. Może być wykorzystywana do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów oraz artretyzmu;

 może mieć wpływ na poziom cukru we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2;

 może mieć działanie przeciwbólowe. Kurkumina stosowana w różnych stanach zapalnych, czy urazach, którym towarzyszył ból, wykazała działanie zmniejszające odczuwanie bólu, a także zmęczenia pooperacyjnego;

 wpływ na ciśnienie krwi;

 może być pomocna w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera;

 działanie ochronne na wątrobę;

 działanie przeciwnowotworowe i chemoprewencyjne ( w przypadku nowotworu krwi, skóry, jamy ustnej, płuc, trzustki oraz żołądka i jelit);

 działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.


Kurkumę do organizmu możemy dostarczyć stosując ją jako przyprawę w kuchni. Jeśli z jakiś powodów nie lubimy jej w swojej kuchni, możemy sięgnąć po suplementy diety .

https://www.prozdrowo.pl/search.php?text=turmeric

 Jeśli masz problemy z pęcherzykiem żółciowym, przed zażyciem suplementów skonsultuj się z lekarzem prowadzącym.

 

Źródła:

-> Lamer- Zarewska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., "Fitoterapia i leki roślinne", Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, str. 353

 

pixel