Ostryż długi, czy wiecie co kryje się pod tą nazwą?

Ostryż długi, czy wiecie co kryje się pod tą nazwą?

Ostryż długi, wiecie co kryje się pod tą nazwą? Zapewne doskonale znacie taką przyprawę, jak kurkuma? A czy wiecie jakie są jej zdrowotne korzyści?


Ostryż długi (Curcuma longa) jest rośliną z rodziny Imbirowatych, pochodząca z Indii Zachodnich , hodowana jest w wielu krajach azjatyckich.

Z korzenia Ostryżu powstaje aromatyczna przyprawa- kurkuma. Sproszkowany korzeń jest także głównym składnikiem również bardzo znanej przyprawy- curry.

 Najsilniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i żółciopędne.

 Pierwsze prace badawcze opisujące efekty działania kurkuminy na organizmy ludzkie i zwierzęce pojawiły się w latach 70.XX wieku.


Jakie właściwości może mieć kurkuma?

antyoksydacyjne;

 żółciopędne;

 przeciwzapalne;

 może mieć wpływ na zapalenie stawów. Może być wykorzystywana do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów oraz artretyzmu;

 może mieć wpływ na poziom cukru we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2;

 może mieć działanie przeciwbólowe. Kurkumina stosowana w różnych stanach zapalnych, czy urazach, którym towarzyszył ból, wykazała działanie zmniejszające odczuwanie bólu, a także zmęczenia pooperacyjnego;

 wpływ na ciśnienie krwi;

 może być pomocna w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera;

 działanie ochronne na wątrobę;

 działanie przeciwnowotworowe i chemoprewencyjne ( w przypadku nowotworu krwi, skóry, jamy ustnej, płuc, trzustki oraz żołądka i jelit);

 działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.


Kurkumę do organizmu możemy dostarczyć stosując ją jako przyprawę w kuchni. Jeśli z jakiś powodów nie lubimy jej w swojej kuchni, możemy sięgnąć po suplementy diety .

https://www.prozdrowo.pl/search.php?text=turmeric

 Jeśli masz problemy z pęcherzykiem żółciowym, przed zażyciem suplementów skonsultuj się z lekarzem prowadzącym.

 

Źródła:

-> Lamer- Zarewska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., "Fitoterapia i leki roślinne", Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, str. 353

 

pixel