Przewodnik po zaletach witamin

2022-10-25
Przewodnik po zaletach witamin

Wszyscy słyszeli o witaminach literowych i o tym, jak ważne są dla naszego ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia, ale ilu z nas może wyjaśnić, skąd pochodzą witaminy, w jaki sposób witaminy wpływają na nasze zdrowie, a nawet najlepszy sposób ich spożywania?

Świat „alfabetowych witamin” i ich form suplementów jest rozległy i ekscytujący. Pomyśl o tym jako o przewodniku po korzyściach płynących z witamin i wszystkich innych informacji potrzebnych, aby mieć pewność, że w pełni wykorzystujesz swoją dietę i suplementy.

Skąd pochodzą witaminy?

Witaminy można uznać za związki chemiczne najczęściej występujące w żywności. Nasze ciała potrzebują tych składników odżywczych do prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania, ale często nie jesteśmy w stanie sami ich wytworzyć, dlatego musimy je otrzymywać ze zdrowej diety i suplementów.

Niektóre witaminy można wytwarzać endogennie. Oznacza to, że organizm może je tworzyć wewnętrznie. Przykładem może być witamina D. Organizm wytwarza witaminę D w reakcji na ekspozycję na światło słoneczne.

Jednak nie zawsze można spędzić tyle czasu na słońcu, ile byśmy chcieli, a mimo to nasze organizmy nie wytwarzają wystarczającej ilości tej i innych endogennych witamin, dlatego ważne jest rozważenie wyboru diety i suplementacji aby upewnić się, że otrzymujemy wystarczającą ilość witaminy D i innych witamin.

Jeśli chodzi o pozyskiwanie witamin, których potrzebujemy, ważne jest, aby zrozumieć różne rodzaje dostępnych witamin listowych, a także zrozumieć ich względne korzyści dla naszego zdrowia.

Rodzaje witamin

Witaminy można uważać za rozpuszczalne w tłuszczach lub w wodzie. To rozróżnienie opiera się na tym, jak są one wchłaniane i metabolizowane przez organizm oraz czy mogą być przechowywane przez organizm do późniejszego wykorzystania.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach obejmują D, K, E i A. Witaminy te najlepiej wchłaniają się do krwiobiegu w obecności tłuszczu z pożywienia i mogą być przechowywane w komórkach tłuszczowych organizmu do późniejszego wykorzystania w razie potrzeby.3 tych witamin, będziesz chciał przyjmować suplement z posiłkiem, który zawiera przynajmniej kilka zdrowych tłuszczów.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie obejmują witaminę C i rodzinę ośmiu witamin z grupy B. Witaminy te rozpuszczają się i najlepiej wchłaniają się do krwiobiegu wraz z wodą.3 Nie mogą być przechowywane w organizmie, lecz wypłukiwane w ramach normalnego funkcjonowania układu moczowego. Z tego powodu ważne jest, aby utrzymywać odpowiednie nawodnienie i upewnić się, że suplementy witaminy C lub B są przyjmowane popijając szklanką wody (a nie na przykład mleka), aby zapewnić najlepsze wchłanianie i metabolizm.

Korzyści z witamin

Witamina A

Budowa chemiczna witaminy A została po raz pierwszy opisana w 1932 roku, chociaż witamina została prawidłowo zidentyfikowana już w 1920.

Wiadomo, że witamina A zapewnia wsparcie dla wzrostu i rozwoju u dzieci, szczególnie w zakresie zdrowia wzroku i gęstości kości. Witamina A jest związana ze zdrowiem układu pokarmowego, funkcją układu odpornościowego, zdrowiem reprodukcyjnym oraz jako źródło wsparcia antyoksydacyjnego dla zdrowych narządów.

Beta-karoten, występujący w kolorowych owocach i warzywach, jest przykładem karotenoidu, który organizm przekształca w witaminę A, aby wspierać zdrowie wzroku.

Retinol jest formą witaminy A, która jest wykorzystywana do witalności skóry poprzez promowanie zdrowia komórkowego skóry i wspieranie tworzenia kolagenu.

Witaminę A można znaleźć w wielu źródłach żywności. Pokarmy dostarczające witaminę A obejmują jajka i mleko, a także owoce, takie jak marchew czy mango.

Witamina B

Po raz pierwszy opisana jako „rozpuszczalny w wodzie czynnik B” przez profesora z University of Wisconsin w 1913,8, witamina B reprezentuje osiem różnych rozpuszczalnych w wodzie witamin, które zapewniają potężne, często nakładające się korzyści dla ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia.

Rodzina witamin z grupy B oferuje szereg korzyści zdrowotnych, z których niektóre wspierają funkcje enzymatyczne lub promują trawienie, podczas gdy inne wspomagają zdrowie mózgu i inne funkcje. Niektóre witaminy z tej rodziny są również powiązane ze zdrowymi włosami, skórą i paznokciami. ze zwiększeniem produkcji energii, podczas gdy inne wspierają nawet funkcje poznawcze i zdrowie neurologiczne.

Całe źródła witaminy B w żywności mogą obejmować warzywa, orzechy, produkty mleczne, jaja, mięso i ryby. W przeciwieństwie do większości innych członków tej rodziny, witamina B12 znajduje się głównie w mięsie lub produktach mlecznych, a nie w owocach czy warzywach, więc weganie lub wegetarianie mogą rozważyć suplementację tej witaminy, aby zapewnić optymalne zdrowie.

Witamina C

Ta niezwykle silna, rozpuszczalna w wodzie witamina i przeciwutleniacz została po raz pierwszy wyizolowana w 1928 r., co jest ważnym odkryciem, ponieważ organizm ludzki nie może endogennie wytwarzać witaminy C12 i dlatego musi otrzymywać wystarczające ilości z diety lub suplementacji. Z tego powodu włączenie pokarmów bogatych w witaminę C, wraz ze znalezieniem najlepszych suplementów witaminy C, jest kluczowym elementem utrzymania ogólnego dobrego samopoczucia.

Wiadomo, że witamina C wspiera zdrowie tkanek i syntezę kolagenu. Wspomaga również wchłanianie niezbędnych minerałów, takich jak żelazo, wspiera zdrowie kości i jest prawdopodobnie najbardziej związana z silnym wsparciem zdrowia układu odpornościowego. Witamina C zapewnia również silną ochronę antyoksydacyjną przed wolnymi rodnikami, cząsteczkami wytwarzanymi przez organizm w odpowiedzi na narażenie na zanieczyszczenia lub jako część normalnego procesu metabolicznego.

Warzywa, takie jak ziemniaki i owoce, takie jak pomidory, pomarańcze lub cytryny, są jednymi z najlepszych źródeł witaminy C.

Witamina D

Struktura chemiczna tej witaminy została po raz pierwszy odkryta przez naukowców sto lat temu, a metabolizm witaminy D w organizmie został ostatecznie opisany w 1967 roku. zdrowie, ale ogólna witalność wielu tkanek i funkcji w organizmie.

„Słoneczna witamina” jest szczególnie ważna dla zdrowia kości i wsparcia odporności. Uważana zarówno za witaminę, jak i hormon, witamina D wspomaga wchłanianie przez organizm minerałów, takich jak wapń i fosfor. Został również zbadany pod kątem wspierania funkcji komórkowych związanych ze zdrową reakcją na poziom glukozy we krwi i może mieć pozytywny wpływ na elastyczność tętnic i inne aspekty uogólnionego dobrego samopoczucia sercowo-naczyniowego.


Chociaż organizm ludzki może endogennie syntetyzować witaminę D, zazwyczaj wymaga to zdrowej ekspozycji na światło słoneczne, co nie zawsze jest możliwe. Co więcej, niewiele produktów spożywczych oferuje wystarczającą ilość witaminy D, aby zapewnić wystarczającą ilość witaminy D z samej diety. Dlatego suplementacja witaminy D jest czymś do rozważenia. Żywność, która może oferować witaminę D, obejmuje wzbogacone płatki zbożowe i produkty mleczne, a także tłuste ryby i niektóre oleje z wątroby ryb.

Witamina E

Witamina E została po raz pierwszy odkryta w 1922 roku, a naukowcy nadal odkrywali więcej na temat tego potężnego przeciwutleniacza w dziesięcioleciach później. W rzeczywistości ta witamina była pierwotną inspiracją dla Lelanda Swansona do uruchomienia Swanson Health w 1969 roku po jego poszukiwaniach suplementu, który promowałby zdrowie stawów.

Jako przeciwutleniacz, witamina E korzystnie wpływa na dobre samopoczucie, zapewniając ochronę przed wolnymi rodnikami. Korzyści zdrowotne witaminy E obejmują również promowanie zdrowej skóry i oczu, a nawet wspieranie zdrowia reprodukcyjnego.

Witamina E jest dostępna w postaci suplementów, ale można ją również znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak zielone warzywa, takie jak brokuły i szpinak, a także w orzeszkach ziemnych lub migdałach. Witamina E jest również obecna w olejach roślinnych.

Witamina K

Rodzina witamin K została po raz pierwszy zidentyfikowana prawie przypadkowo w 1929 roku i szybko została powiązana ze zdrowym funkcjonowaniem krwi. Naukowcy wciąż badają witaminę K i jej zalety, a identyfikacja nowych białek zależnych od witaminy K (VKDP) trwała do 2008 roku.

Witamina K zapewnia korzyści dla zdrowia serca, wpływając na dystrybucję wapnia w organizmie, pomagając w ten sposób zapobiegać jego koncentracji wzdłuż wyściółek naczyń krwionośnych. Ten wpływ na wapń pomaga również krwi w wykonywaniu innych zdrowych funkcji i w podobny sposób witamina K promuje wchłanianie wapnia przez kości i stawy, wspierając w ten sposób ogólny stan kości.

Witaminę K można znaleźć w produktach spożywczych, takich jak ser i jajka, ale także w warzywach liściastych, takich jak jarmuż czy szpinak. Można go również znaleźć w owocach, takich jak figi, a nawet jagody.

Jak brać witaminy?

Najlepszy czas na przyjmowanie witamin będzie się różnić w zależności od rodzaju witaminy. Na przykład, jeśli bierzesz witaminę rozpuszczalną w tłuszczach, będziesz chciał ją przyjmować z posiłkiem. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C lub witamina B12, należy przyjmować popijając szklanką wody, najlepiej rano, ponieważ one i inne witaminy z grupy B mogą zwiększyć produkcję energii i metabolizm.

Oczywiście niektóre suplementy witaminowe są dostępne w postaci kremów lub płynów, więc zawsze najlepiej jest postępować zgodnie z instrukcjami na etykiecie.

 

Witaminy są niezbędną i fundamentalną częścią naszego ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Ucząc się, które z nich mogą być najbardziej potrzebne naszemu organizmowi i odpowiednio dostosowując naszą dietę lub schematy suplementacji, możemy wnieść swój wkład w wspieranie długoterminowego dobrego samopoczucia w łatwy i pewny sposób.

 

Źródło:

https://www.swansonvitamins.com/blog/articles/your-guide-to-the-benefits-of-vitamins.html

 

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel