Witamina A

2021-05-31
Witamina A

Witamina A należy do grupy związków chemicznych, która odnosi się do rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (m.in. retinolu) i niektórych karotenoidów (np. beta-karotenu).

 

Witamina A odpowiada za ogromną ilość procesów w naszym organizmie:

 przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza;

 pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia;

 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;

 odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek;

 wykazuje działanie prewencyjne oraz hamujące na nowotwory jamy nosowo-gardłowej, jelit, dróg oddechowych, przełyku, a także pęcherza moczowego, ograniczając również jego przerost;

 stymuluje gojenie ran;

 warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój kości.

 

Bogate w witaminę A są:

- warzywa żółte lub pomarańczowe: np. suszone morele, bataty, ignam;

- warzywa zielone: brokuły, kapusta, gorczyca, kapusta włoska;

- pełne mleko;

- chilli;

- masło;

- podroby: np. wątróbka.

 

Nadmiar witaminy A powoduje bóle głowy, bezsenność, pobudzenie, zaburzenia widzenia, nudności, suchość i marszczenie się skóry, powiększenie wątroby lub śledziony.

 

Dzienne zapotrzebowanie:

Mężczyźni: 5000 j.m (lub 3mg beta-karotenu);

Kobiety: 4000 j.m (lub 2,4mg beta-karotenu).

 

Pamiętajcie, że witaminę A możecie przyjmować również poprzez suplementację

 

Witamina A w suplementach podawana jest zazwyczaj w jednostkach międzynarodowych, tj. IU. W takiej sytuacji warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą w celu dobrania odpowiedniej dawki.

 

Źródło:

- " Wielki Leksykon dla każdego", wyd. Amber, Warszawa 2000, str. 800

 

 

 

pixel