Witamina A
Witamina A należy do grupy związków chemicznych, która odnosi się do rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (m.in. retinolu) i niektórych karotenoidów (np. beta-karotenu).
Witamina A odpowiada za ogromną ilość procesów w naszym organizmie:
przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza;
pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia;
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek;
wykazuje działanie prewencyjne oraz hamujące na nowotwory jamy nosowo-gardłowej, jelit, dróg oddechowych, przełyku, a także pęcherza moczowego, ograniczając również jego przerost;
stymuluje gojenie ran;
warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój kości.
Bogate w witaminę A są:
- warzywa żółte lub pomarańczowe: np. suszone morele, bataty, ignam;
- warzywa zielone: brokuły, kapusta, gorczyca, kapusta włoska;
- pełne mleko;
- chilli;
- masło;
- podroby: np. wątróbka.
Nadmiar witaminy A powoduje bóle głowy, bezsenność, pobudzenie, zaburzenia widzenia, nudności, suchość i marszczenie się skóry, powiększenie wątroby lub śledziony.
Dzienne zapotrzebowanie:
Mężczyźni: 5000 j.m (lub 3mg beta-karotenu);
Kobiety: 4000 j.m (lub 2,4mg beta-karotenu).
Pamiętajcie, że witaminę A możecie przyjmować również poprzez suplementację
Witamina A w suplementach podawana jest zazwyczaj w jednostkach międzynarodowych, tj. IU. W takiej sytuacji warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą w celu dobrania odpowiedniej dawki.
Źródło:
- " Wielki Leksykon dla każdego", wyd. Amber, Warszawa 2000, str. 800