Witamina K - Plaster na ranę
Co się dzieje, kiedy skaleczysz się w palec, np. podczas krojenia warzyw? Jak najszybciej starasz się zatrzymać krwawienie, np. sięgając po papierowy ręcznik, po czym zaklejasz ranę plastrem.
A co powoduje, że krew przestaje lecieć ? To Witamina K! To ona hamuje krwawienie za każdym razem, gdy się zranimy.
Witamina K należy do grupy witamin niezbędnych (ludzki organizm nie potrafi samodzielnie jej wytworzyć). Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Do tej grupy należą: naturalne witaminy K1 (filochinon) i K2 (menachinom) oraz syntetyczna witamina K3 (menadion).
Właściwości witaminy K:
przede wszystkim zapewnia prawidłową krzepliwość krwi;
jest niezbędna w syntezie osteokalcyny- uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej;
jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego;
posiada ochronny efekt w nawiązaniu do chorób układu sercowo- naczyniowego.
Źródła Witaminy K:
K1 znajduje się w roślinach, największe jej ilości zawierają ciemnozielone warzywa liściaste (szpinak, sałata, jarmuż, brokuł). W mniejszych ilościach występuje w niektórych olejach roślinnych (rzepakowym, sojowym).
K2 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. mięso, wątroba, jaja, niektóre gatunki serów, mleczne produkty fermentowane. Ponadto pewne ilości witaminy K2 syntezują drobnoustroje bytujące w jelicie czczym i krętym.
Niedobory witaminy K mogą być spowodowane zaburzeniami procesu trawienia bądź wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Niskie spożycie może przyczyniać się do krwawień, powodować zwapnienie kości oraz naczyń tętniczych; zmniejszać mineralizację kości, przyczyniając się do wzrostu ryzyka złamań u wystąpienia osteoporozy.
-> www.prozdrowo.pl
Witamina K2 marki Swanson jest pozyskiwana z Natto (potrawa przygotowana z soi poddanych fermentacji).
Źródło:
-> Frączek B, Krzywański J, Krzysztofiak H, "Dietetyka sportowa", wyd.PZWL, Warszawa 2019, str. 289
-> Pressman Alan H, Buff S. "Witaminy i minerały", wyd. KDC, Warszawa 2006, str. 211