Czym są bioflawonoidy cytrusowe?
Bioflawonoidy cytrusowe należą do mniej znanych składników odżywczych zawartych w owocach cytrusowych i zdecydowanie warto o nich wiedzieć ze względu na ich właściwości prozdrowotne.
Bioflawonoidy zostały po raz pierwszy odkryte w 1936 roku przez zdobywcę nagrody Nobla naukowca i pioniera badań nad witaminą C, Alberta Szent-Gyorgiego, który pierwotnie nazwał grupę związków „witaminą P”. Od tego czasu zidentyfikowano i sklasyfikowano tysiące flawonoidów według budowy chemicznej.
Podobnie jak witamina C, bioflawonoidy cytrusowe mają silne właściwości przeciwutleniające. Istnieje wiele różnych rodzajów bioflawonoidów z różnych źródeł, z których każdy ma do zaoferowania wyjątkowe korzyści.
Czym dokładnie są bioflawonoidy?
Bioflawonoidy to termin używany do opisania aktywnych biologicznie członków grupy związków polifenolowych pochodzenia roślinnego, znanych jako flawonoidy. Naukowcy są świadomi od 4000 do 8000 z nich, występujących w owocach, warzywach i innych produktach spożywczych, takich jak gorzka czekolada i wino. Niektóre z nich są nawet wykorzystywane w farmaceutykach.
Badacze interesują się przede wszystkim bioflawonoidami ze względu na ich moc przeciwutleniającą. A jeśli myślisz, że słyszałeś to wcześniej, masz rację! Przeciwutleniacze są kluczowym przedmiotem wielu badań, ponieważ pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, a w diecie potrzebujesz wielu różnych rodzajów przeciwutleniaczy, ponieważ każdy z nich działa inaczej. bszary ciała (takie jak luteina, astaksantyna i zeaksantyna dla zdrowia oczu) i inne oferują szersze korzyści.
Przeciwutleniacze, takie jak bioflawonoidy cytrusowe, są tak ważne, ponieważ pomagają chronić Twoje komórki przed wolnymi rodnikami i utlenianiem. Każdego dnia biliony komórek w Twoim ciele stają w obliczu zagrożeń, które mogą przyczynić się do uszkodzeń oksydacyjnych – od ekspozycji środowiska na toksyny i promienie UV, czynniki związane ze stylem życia, takie jak dieta, ćwiczenia i nawyki, a nawet typowe codzienne funkcje organizmu, które generują wolne rodniki jako produkt uboczny naturalnych procesów, takich jak trawienie i oddychanie.
Przeciwutleniacze mogą pomóc zatrzymać wolne rodniki, zanim się rozwiną, a nawet je rozłożyć. A ponieważ różne przeciwutleniacze pomagają w określonych obszarach ciała, najlepiej jest je stosować w swojej diecie. To jeden z wielu powodów, o których zawsze słyszałeś, że powinieneś jeść różnorodne produkty pełnowartościowe. Naturalna żywność oferuje unikalne składniki odżywcze, które pomagają organizmowi i jego komórkom na różne sposoby, a bioflawonoidy cytrusowe należą do tych składników odżywczych, które sprzyjają dobremu samopoczuciu.
Korzyści z bioflawonoidów cytrusowych
Większość korzyści zdrowotnych przypisywanych bioflawonoidom wiąże się z ich aktywnością przeciwutleniającą, co wykazano w licznych badaniach. Bioflawonoidy cytrusowe pochodzą z owoców bogatych w witaminę C i wydają się działać synergistycznie z witaminą, neutralizując wolne rodniki. Uważa się, że właściwości przeciwutleniające bioflawonoidów cytrusowych są szczególnie korzystne dla siły naczyń włosowatych, prawdopodobnie poprzez ochronę kolagenu, a także mogą promować zdrowe krążenie, a także układ odpornościowy, poznawczy i zdrowie stawów.
Ochrona antyoksydacyjna
Bioflawonoidy cytrusowe są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zwalczać wolne rodniki i działają synergistycznie z witaminą C.
Siła naczyń włosowatych
Badania wykazały, że niektóre bioflawonoidy cytrusowe mogą wzmacniać naczynia włosowate, a naukowcy uważają, że może to być związane z ich zdolnością do ochrony kolagenu.
Zdrowie układu krążenia
Bioflawonoidy cytrusowe mogą również przynosić korzyści dla ogólnego zdrowia układu krążenia.
Wsparcie immunologiczne
Liczne badania wykazały zdolność bioflawonoidów cytrusowych do wspierania zdrowego układu odpornościowego i odpowiedzi immunologicznej.
Dawkowanie bioflawonoidów
Zawsze postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi dawkowania bioflawonoidów na etykiecie produktu, chyba że lekarz określił inaczej. Chociaż optymalne dzienne spożycie bioflawonoidów cytrusowych nie zostało określone, niektórzy zwolennicy suplementów zalecają od 2000 do 6000 mg bioflawonoidów cytrusowych dla dorosłych każdego dnia.
Bioflawonoidy wydają się mieć bardzo niską toksyczność, a skutki uboczne są zazwyczaj rzadkie.8 Badania wskazują, że niektóre flawonoidy znajdujące się w soku grejpfrutowym mogą zakłócać działanie enzymu rozkładającego niektóre leki, zwiększając ich aktywność. Z tego powodu osoby przyjmujące leki na receptę powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed zażyciem suplementów bioflawonoidowych.
Czy potrzebujesz suplementów bioflawonoidów cytrusowych?
Bioflawonoidy są zdrowym składnikiem naturalnej diety bogatej w różnorodne owoce i warzywa. Jeśli jednak jesteś jak wielu Amerykanów, prawdopodobnie codziennie jesz za mało owoców i warzyw. Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tylko 1 na 10 dorosłych spełnia federalne zalecenia dotyczące spożycia owoców i warzyw.
Suplementy diety mogą pomóc zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, których nie otrzymujesz regularnie z wyborów żywieniowych, a bioflawonoidy cytrusowe nie są wyjątkiem. Suplementy bioflawonoidów cytrusowych są wygodnym sposobem, aby pomóc organizmowi uzyskać przeciwutleniacze, których potrzebuje, aby zachować zdrowie.
Źródło:
https://www.swansonvitamins.com/blog/articles/what-are-citrus-bioflavonoids.html